I Danmark har vi det, man kalder for blokpolitik. Denne blokpolitik består i bund og grund af to fløje, hvoraf den ene kaldes den røde blok, imens den anden kaldes den blå blok. På blå blok finder man partierne Venstre, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Nye Borgerlige. Men hvem er så oppositionen, altså de røde partier?
Hvem er de røde partier? De røde partier dækker over Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten. De røde partier har generelt en langt mere socialistisk tilgang til politik, hvor man ofte har et ønske om, at store dele af landets institutioner og tilbud skal gennemføres gennem kommune og stat.
Blokpolitik er et term man bruger for en politisk situation, hvor regeringen benytter er flertal på fløjene, frem for at søge ind over midten for at få flertal. Det meste politik udføres altså internt i blokken, og ofte står den anden uden den helt store indflydelse.
Lige nu er der faktisk kun ét enkelt parti, der ikke er en del af den røde eller blå blok, hvilket er alternativet. De har selv erklæret, at de ikke hører til en af de to blokke, men derimod deres egen, tredje blok, den “grønne” blok.