Hvad Er Politisk Liberalisme?

22/03/2021 14:36
Billede: Pixabay

I Danmark snakker man ofte om, at der er er to slags mennesker, når det kommer til politisk overbevisning. Der er socialisterne, og så er der liberalisterne. Dette er selvfølgelig en smule karikeret, men der er ihvertfald to forskellige ideologier, der på mange måder deler befolkninger op i to grupper.

Hvad er politisk liberalisme? Liberalisme er en politisk ideologi, der ønsker at fremme det enkelte individs frihed og rettigheder som borger og menneske. Ideen med liberalisme er at skabe det bedst mulige samfund ved at skabe det bedst mulige betingelser for, at det enkelte individ kan opsøge sin egen lykke, både personligt og økonomisk.

Liberalisme betyder i bund og grund frihed. Ordet kommer fra det latinske begreb, liber, der blot betyder “fri”. Der er mange forskellige måder at fortolke liberalisme på. For eksempel vil en liberalist i Danmark blive anset som lettere venstreorienteret, hvis vedkommende boede i USA.

Omvendt ville en liberalist fra USA formentlig have meget svære betingelser i Danmark, og ville af mange danskere bliver anset som værende meget radikal og ekstrem i sine holdninger. Modpolen til liberalisme er på mange måder kommunismen, hvor staten styrer en stor del af samfundets aktiviteter og aktiver, og tager i langt højere grad ansvar og styring for befolkningen.

Flere indlæg

Hvad er politisk kommunikation?

27/01/2022 09:36
Billede: Pixabay, 7706992

Politisk kommunikation kunne måske lyde som ganske almindelig kommunikation, men det skiller sig faktisk enormt meget ud fra den kommunikation, vi har mellem hinanden i dagligdagen.

Når polit…

Hvad laver Folketinget?

27/01/2022 09:15
Billede: Pixabay, OpenClipart-Vectors

Jeg har selv svært ved at finde ud af en gang imellem, hvad Folketinget egentlig laver, men de sidder faktisk ikke bare og drikker kaffe og snakker dagen lang.

De er, ifølge Grundloven, den l…

Hvad er blå blok?

10/06/2021 09:16
Billede: Pixabay, Wokandapix

Dansk politik er delt op i rød blok og blå blok. Hvis du forestiller dig en linje, er der midten, hvor alle er enige og ellers er der rød blok, som er på den venstre side af midten og blå blok er p…

Hvem er de røde partier?

19/02/2021 08:01
Billede: Pixabay

I Danmark har vi det, man kalder for blokpolitik. Denne blokpolitik består i bund og grund af to fløje, hvoraf den ene kaldes den røde blok, imens den anden kaldes den blå blok. På blå blok finder …

Hvad er FN? Det korte svar

16/11/2020 09:34
Billede: Pexels

Hvis du aldrig har hørt om FN, så har du formentlig sover lidt for meget i historie- eller samfundsfagstimen. FN er nemlig noget, som vi ikke alene er en del af, men også har stor indflydelse på de…

Hvad er politisk terror?

15/10/2020 10:22
Billede: Pixabay

Politisk terror defineres som vold med et politisk formål. Her anvendes vold med henblik på at gennemtvinge en bestemt politisk ændring, holdning eller kurs.

Al terrorisme kan nemt blive de…