Hvem Er Blå Blok?

15/10/2020 09:19
Billede: Jumpstory

I dansk politik kan placeringen af stemmerne og mandaterne i Folketinget oftest deles ind i to blokke - blå og rød blok. Blå blok består som udgangspunkt af Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti.

Fordelingen på det politiske kompas er oftest baseret udelukkende på partiernes fordelingspolitik. Altså hvor meget der skal finansieres via staten eller andre offentlige instanser.

Politiken i blå blok

Partierne i blå blok er ikke enige om alt. De ser nemlig ikke ens på alle politiske områder. Blokkene i dansk politik er gjort op efter partiernes fordelingspolitik, der styrer, hvor meget staten skal betale - og dermed også hvor høj en skat borgerne skal betale.

Her er skalaen venstre-højre-orienteret, hvor partierne til venstre for midten ønsker en høj fordelingsnøgle, mens partierne til højre for midten ønsker en lav fordelingsnøgle.

I bund og grund kan man kalde det en kamp om, hvor mange penge der skal bruges. Her har partierne i den blå blok det til fælles, at de i stor udstrækning ønsker så minimal en statslig indblanding i den enkeltes liv.

Der lægges her et større ansvar på, at den enkelte selv har ansvaret for at få de ting i livet, som man ønsker.

Det fører til en politik, hvor det offentlige forbrug, i hvert fald i teorien, gerne skal være så lavt som muligt, så folk betaler mindre skat, men samtidig selv har ansvaret for at betale flere af de ting, som livet kan kræve af en.

En af mærkesagerne i den blå blok er skattelettelser, idet de ønsker, at den danske befolkning skal betale færre afgifter og have en generel lavere skat, så man selv beholder flere af sine tjente penge.

Flere indlæg

Hvad er politisk kommunikation?

27/01/2022 09:36
Billede: Pixabay, 7706992

Politisk kommunikation kunne måske lyde som ganske almindelig kommunikation, men det skiller sig faktisk enormt meget ud fra den kommunikation, vi har mellem hinanden i dagligdagen.

Når polit…

Hvad laver Folketinget?

27/01/2022 09:15
Billede: Pixabay, OpenClipart-Vectors

Jeg har selv svært ved at finde ud af en gang imellem, hvad Folketinget egentlig laver, men de sidder faktisk ikke bare og drikker kaffe og snakker dagen lang.

De er, ifølge Grundloven, den l…

Hvad er blå blok?

10/06/2021 09:16
Billede: Pixabay, Wokandapix

Dansk politik er delt op i rød blok og blå blok. Hvis du forestiller dig en linje, er der midten, hvor alle er enige og ellers er der rød blok, som er på den venstre side af midten og blå blok er p…

Hvad er politisk liberalisme?

22/03/2021 14:36
Billede: Pixabay

I Danmark snakker man ofte om, at der er er to slags mennesker, når det kommer til politisk overbevisning. Der er socialisterne, og så er der liberalisterne. Dette er selvfølgelig en smule karikere…

Hvem er de røde partier?

19/02/2021 08:01
Billede: Pixabay

I Danmark har vi det, man kalder for blokpolitik. Denne blokpolitik består i bund og grund af to fløje, hvoraf den ene kaldes den røde blok, imens den anden kaldes den blå blok. På blå blok finder …

Hvad er FN? Det korte svar

16/11/2020 09:34
Billede: Pexels

Hvis du aldrig har hørt om FN, så har du formentlig sover lidt for meget i historie- eller samfundsfagstimen. FN er nemlig noget, som vi ikke alene er en del af, men også har stor indflydelse på de…