Hvad Er Rød Blok?

15/10/2020 09:34
Billede: Jumpstory

På det politiske kompas i dansk politik kan de mange partier oftest deles ind i to blokke - nemlig rød og blå blok. Den rødeblok i dansk politik består som regel af Socialdemokratiet, Enhedslisten, Socialistisk Folkeparti (SF) og det Radikale Venstre.

I de seneste år har partier som Alternativet også fundet vej til Folketinget. Alternativet kalder dog sig selv for et grønt parti og ønsker ikke at placere sig selv i en af de to blokke. Dog stemmer de nærmest udelukkende altid i retning af de øvrige partier i den røde blok, hvorved de må medregnes som en del af dem.

Hvad er rød bloks politik?

Partierne i den røde blok ligger alle til venstre for midten, når det gælder det danske politiske kompas i forhold til partiernes fordelingspolitik.

Politiken i den røde blok går som udgangspunkt på, at partierne ønsker en høj fordelingsnøgle af samfundets goder og værdier. Her må der helst ikke være forskel på folk - især økonomisk, hvor forskellen forsøges minimeret via en omfordeling af goderne.

Det betyder, at staten dækker flere aspekter, som i følge partierne i den blå blok kan varetages af private aktører. 

Fordelingspolitiken i den røde blok betyder samtidig, at staten har langt større udgifter, end hvis stemmerne tilfalder partierne i den blå blok. En rød fordelingspolitik betyder derfor øget behov for skatteindtægter, hvilket giver flere afgifter og et højt skattepres.

Den socialistiske ideologi går igennem i en lang række af partierne, især Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten. Det Radikale Venstre hører næsten altid med i den røde blok, dog adskiller partiet sig fra de øvrige, idet deres fordelingspolitik tit kan være mere blå end rød. 

Har de radikale derfor mange mandater, så kan det føre til, at den røde blok kommer til at lave blå indrømmelser på fordelingspolitiken, når det gælder arbejdsområdet.

Flere indlæg

Hvad er politisk kommunikation?

27/01/2022 09:36
Billede: Pixabay, 7706992

Politisk kommunikation kunne måske lyde som ganske almindelig kommunikation, men det skiller sig faktisk enormt meget ud fra den kommunikation, vi har mellem hinanden i dagligdagen.

Når polit…

Hvad laver Folketinget?

27/01/2022 09:15
Billede: Pixabay, OpenClipart-Vectors

Jeg har selv svært ved at finde ud af en gang imellem, hvad Folketinget egentlig laver, men de sidder faktisk ikke bare og drikker kaffe og snakker dagen lang.

De er, ifølge Grundloven, den l…

Hvad er blå blok?

10/06/2021 09:16
Billede: Pixabay, Wokandapix

Dansk politik er delt op i rød blok og blå blok. Hvis du forestiller dig en linje, er der midten, hvor alle er enige og ellers er der rød blok, som er på den venstre side af midten og blå blok er p…

Hvad er politisk liberalisme?

22/03/2021 14:36
Billede: Pixabay

I Danmark snakker man ofte om, at der er er to slags mennesker, når det kommer til politisk overbevisning. Der er socialisterne, og så er der liberalisterne. Dette er selvfølgelig en smule karikere…

Hvem er de røde partier?

19/02/2021 08:01
Billede: Pixabay

I Danmark har vi det, man kalder for blokpolitik. Denne blokpolitik består i bund og grund af to fløje, hvoraf den ene kaldes den røde blok, imens den anden kaldes den blå blok. På blå blok finder …

Hvad er FN? Det korte svar

16/11/2020 09:34
Billede: Pexels

Hvis du aldrig har hørt om FN, så har du formentlig sover lidt for meget i historie- eller samfundsfagstimen. FN er nemlig noget, som vi ikke alene er en del af, men også har stor indflydelse på de…