Politisk ideologi er en politisk samfundsopfattelse, hvor ideologien har en række beskrivelser og ideer til, hvordan samfundet skal og børe være indrettet ud fra, hvordan tingenes sammenspil opfattes.
Alle politiske partier er baseret ud på en grundlæggende politisk ideologi, som definerer de værdier og den retning, som det pågældende parti ønsker, at landet skal bevæge sig i.
Eksempler på politisk ideologi
Der findes en lang række politiske ideologier, der på godt og ondt har været med til at forme verden, som vi kender den i dag.
Politiske ideologier opstod i løbet af 1700-tallet i takt med, at enevældet faldt rundt om i de europæiske lande. Mange af de politiske ideologier som vi kender i dag, har deres rødder i 1800-tallet. Mange af dem har både formet landskabet og samfundssynet i mange lande i dag. Blandt disse politiske ideologier finder du:
- Socialisme
- Liberalisme
- Konservatisme
- Kommunisme
- Fascisme
- Nazisme
- Anarkisme
Der findes mange flere politiske ideologier, hvoraf flere af dem er relateret til de ovennævnte eller er videreudviklinger af disse.
I Danmark har især den socialistiske ideologi været med til at præge samfundet og udvikle den velfærdsstat, som vi kender den i dag.
For flere af de politiske ideologier gælder det, at de kan stilles op som direkte modparter til hinanden. Det kan derfor tit blive en ideologisk kamp, når politikere skal finde frem til løsninger, fremfor at der ses mere lavpraktisk på udfordringerne.
De politiske ideologier har også hver sin anskuelse af, hvordan styret i det pågældende samfund skal være. Der er her flere ideologier, der enten kræver stor individuel frihed eller et totalitært styre, hvor den enkelte ikke har stor indflydelse på sit eget liv.
Tak til avXperten
Til sidst vil vi hurtige takke avXperten for støtten til indlægget her. Find et stort udvalg af elektronik på deres webshop, heriblandt en smart powerbank til opladning af din smartphone eller computer mens du er på farten.