Hvad Er Politisk Ideologi?

15/10/2020 09:50
Billede: Jumpstory

Politisk ideologi er en politisk samfundsopfattelse, hvor ideologien har en række beskrivelser og ideer til, hvordan samfundet skal og børe være indrettet ud fra, hvordan tingenes sammenspil opfattes.

Alle politiske partier er baseret ud på en grundlæggende politisk ideologi, som definerer de værdier og den retning, som det pågældende parti ønsker, at landet skal bevæge sig i.

Eksempler på politisk ideologi

Der findes en lang række politiske ideologier, der på godt og ondt har været med til at forme verden, som vi kender den i dag. 

Politiske ideologier opstod i løbet af 1700-tallet i takt med, at enevældet faldt rundt om i de europæiske lande. Mange af de politiske ideologier som vi kender i dag, har deres rødder i 1800-tallet. Mange af dem har både formet landskabet og samfundssynet i mange lande i dag. Blandt disse politiske ideologier finder du:

  • Socialisme
  • Liberalisme
  • Konservatisme
  • Kommunisme
  • Fascisme
  • Nazisme
  • Anarkisme

Der findes mange flere politiske ideologier, hvoraf flere af dem er relateret til de ovennævnte eller er videreudviklinger af disse.

I Danmark har især den socialistiske ideologi været med til at præge samfundet og udvikle den velfærdsstat, som vi kender den i dag. 

For flere af de politiske ideologier gælder det, at de kan stilles op som direkte modparter til hinanden. Det kan derfor tit blive en ideologisk kamp, når politikere skal finde frem til løsninger, fremfor at der ses mere lavpraktisk på udfordringerne.

De politiske ideologier har også hver sin anskuelse af, hvordan styret i det pågældende samfund skal være. Der er her flere ideologier, der enten kræver stor individuel frihed eller et totalitært styre, hvor den enkelte ikke har stor indflydelse på sit eget liv.

Tak til avXperten

Til sidst vil vi hurtige takke avXperten for støtten til indlægget her. Find et stort udvalg af elektronik på deres webshop, heriblandt en smart powerbank til opladning af din smartphone eller computer mens du er på farten.

Flere indlæg

Hvad er politisk kommunikation?

27/01/2022 09:36
Billede: Pixabay, 7706992

Politisk kommunikation kunne måske lyde som ganske almindelig kommunikation, men det skiller sig faktisk enormt meget ud fra den kommunikation, vi har mellem hinanden i dagligdagen.

Når polit…

Hvad laver Folketinget?

27/01/2022 09:15
Billede: Pixabay, OpenClipart-Vectors

Jeg har selv svært ved at finde ud af en gang imellem, hvad Folketinget egentlig laver, men de sidder faktisk ikke bare og drikker kaffe og snakker dagen lang.

De er, ifølge Grundloven, den l…

Hvad er blå blok?

10/06/2021 09:16
Billede: Pixabay, Wokandapix

Dansk politik er delt op i rød blok og blå blok. Hvis du forestiller dig en linje, er der midten, hvor alle er enige og ellers er der rød blok, som er på den venstre side af midten og blå blok er p…

Hvad er politisk liberalisme?

22/03/2021 14:36
Billede: Pixabay

I Danmark snakker man ofte om, at der er er to slags mennesker, når det kommer til politisk overbevisning. Der er socialisterne, og så er der liberalisterne. Dette er selvfølgelig en smule karikere…

Hvem er de røde partier?

19/02/2021 08:01
Billede: Pixabay

I Danmark har vi det, man kalder for blokpolitik. Denne blokpolitik består i bund og grund af to fløje, hvoraf den ene kaldes den røde blok, imens den anden kaldes den blå blok. På blå blok finder …

Hvad er FN? Det korte svar

16/11/2020 09:34
Billede: Pexels

Hvis du aldrig har hørt om FN, så har du formentlig sover lidt for meget i historie- eller samfundsfagstimen. FN er nemlig noget, som vi ikke alene er en del af, men også har stor indflydelse på de…