Hvad Er Politik Og Ideologi?

15/10/2020 10:04
Billede: Jumpstory

Politik og ideologi er ikke nødvendigvis det samme. Mens ideologi kan være mere fastsat i sin opfattelse af, hvad det ideelle samfund er - og hvordan man kommer frem til det, så er politik ofte mere flagrende. Også selvom politik udføres ud fra en ideologisk baggrund.

Hvis du skal svare på, hvad er politik og ideologi, så kan du sige, at politik er selve processen med at træffe beslutningerne, mens ideologi er det samfundssyn, som du træffer dine beslutninger ud fra.

Politik og ideologi - Med- og modspillere

Politik føres oftest på baggrund af en politisk ideologi. Det er dog sjældent, at de to er paralleller af hinanden. Beslutningsprocessen i et demokrati kræver nemlig, at man udover at overholde de gældende love også har et politisk flertal. 

Mens ideologi ofte er mere sort/hvid i sin anskuelse af tingene, så er politik meget oftere en stor gråzone, da det som regel kræver kompromisser og indrømmelser at lave politik.

I Danmark er der den tommelfingerregel, at for at du kan lave politik, så skal du kunne tælle til 90. Forstået på den måde, at du skal have et flertal i Folketinget, hvilket kræver minimum 90 mandater.

Politik føres dog oftest ud fra en bestemt ideologi. Måske endda oftere end ud fra et praktisk aspekt i mange situationer.

Du kommer derfor aldrig uden om ideologi i politik, da stort set al politik er formet ud fra den enkeltes politiske ideologi. Det er også derfor, at du som borger i et land kan føle, at der er en politisk slingrekurs, da landets politik ændrer sig ud fra, hvem der har magten og deres politiske ideologier.

Tak til avXperten

Til sidst takker vi avXperten for deres støtte til dette indlæg. Find det bedste fra Ubiquiti, Apple AirPods, Denver og mange andre mærker i deres store udvalg af elektronik på deres webshop. 

Flere indlæg

Hvad er politisk kommunikation?

27/01/2022 09:36
Billede: Pixabay, 7706992

Politisk kommunikation kunne måske lyde som ganske almindelig kommunikation, men det skiller sig faktisk enormt meget ud fra den kommunikation, vi har mellem hinanden i dagligdagen.

Når polit…

Hvad laver Folketinget?

27/01/2022 09:15
Billede: Pixabay, OpenClipart-Vectors

Jeg har selv svært ved at finde ud af en gang imellem, hvad Folketinget egentlig laver, men de sidder faktisk ikke bare og drikker kaffe og snakker dagen lang.

De er, ifølge Grundloven, den l…

Hvad er blå blok?

10/06/2021 09:16
Billede: Pixabay, Wokandapix

Dansk politik er delt op i rød blok og blå blok. Hvis du forestiller dig en linje, er der midten, hvor alle er enige og ellers er der rød blok, som er på den venstre side af midten og blå blok er p…

Hvad er politisk liberalisme?

22/03/2021 14:36
Billede: Pixabay

I Danmark snakker man ofte om, at der er er to slags mennesker, når det kommer til politisk overbevisning. Der er socialisterne, og så er der liberalisterne. Dette er selvfølgelig en smule karikere…

Hvem er de røde partier?

19/02/2021 08:01
Billede: Pixabay

I Danmark har vi det, man kalder for blokpolitik. Denne blokpolitik består i bund og grund af to fløje, hvoraf den ene kaldes den røde blok, imens den anden kaldes den blå blok. På blå blok finder …

Hvad er FN? Det korte svar

16/11/2020 09:34
Billede: Pexels

Hvis du aldrig har hørt om FN, så har du formentlig sover lidt for meget i historie- eller samfundsfagstimen. FN er nemlig noget, som vi ikke alene er en del af, men også har stor indflydelse på de…