Hvad Er Politik Og Ideologi?

15/10/2020 10:04
Billede: Jumpstory

Politik og ideologi er ikke nødvendigvis det samme. Mens ideologi kan være mere fastsat i sin opfattelse af, hvad det ideelle samfund er - og hvordan man kommer frem til det, så er politik ofte mere flagrende. Også selvom politik udføres ud fra en ideologisk baggrund.

Hvis du skal svare på, hvad er politik og ideologi, så kan du sige, at politik er selve processen med at træffe beslutningerne, mens ideologi er det samfundssyn, som du træffer dine beslutninger ud fra.

Politik og ideologi - Med- og modspillere

Politik føres oftest på baggrund af en politisk ideologi. Det er dog sjældent, at de to er paralleller af hinanden. Beslutningsprocessen i et demokrati kræver nemlig, at man udover at overholde de gældende love også har et politisk flertal. 

Mens ideologi ofte er mere sort/hvid i sin anskuelse af tingene, så er politik meget oftere en stor gråzone, da det som regel kræver kompromisser og indrømmelser at lave politik.

I Danmark er der den tommelfingerregel, at for at du kan lave politik, så skal du kunne tælle til 90. Forstået på den måde, at du skal have et flertal i Folketinget, hvilket kræver minimum 90 mandater.

Politik føres dog oftest ud fra en bestemt ideologi. Måske endda oftere end ud fra et praktisk aspekt i mange situationer.

Du kommer derfor aldrig uden om ideologi i politik, da stort set al politik er formet ud fra den enkeltes politiske ideologi. Det er også derfor, at du som borger i et land kan føle, at der er en politisk slingrekurs, da landets politik ændrer sig ud fra, hvem der har magten og deres politiske ideologier.

Tak til avXperten

Til sidst takker vi avXperten for deres støtte til dette indlæg. Find det bedste fra Ubiquiti, Apple AirPods, Denver og mange andre mærker i deres store udvalg af elektronik på deres webshop. 

Flere indlæg

Hvad er politisk liberalisme?

22/03/2021 14:36
Billede: Pixabay

I Danmark snakker man ofte om, at der er er to slags mennesker, når det kommer til politisk overbevisning. Der er socialisterne, og så er der liberalisterne. Dette er selvfølgelig en smule karikere…

Hvem er de røde partier?

19/02/2021 08:01
Billede: Pixabay

I Danmark har vi det, man kalder for blokpolitik. Denne blokpolitik består i bund og grund af to fløje, hvoraf den ene kaldes den røde blok, imens den anden kaldes den blå blok. På blå blok finder …

Hvad er FN? Det korte svar

16/11/2020 09:34
Billede: Pexels

Hvis du aldrig har hørt om FN, så har du formentlig sover lidt for meget i historie- eller samfundsfagstimen. FN er nemlig noget, som vi ikke alene er en del af, men også har stor indflydelse på de…

Hvad er politisk terror?

15/10/2020 10:22
Billede: Pixabay

Politisk terror defineres som vold med et politisk formål. Her anvendes vold med henblik på at gennemtvinge en bestemt politisk ændring, holdning eller kurs.

Al terrorisme kan nemt blive de…

Hvad er politisk ideologi?

15/10/2020 09:50
Billede: Jumpstory

Politisk ideologi er en politisk samfundsopfattelse, hvor ideologien har en række beskrivelser og ideer til, hvordan samfundet skal og børe være indrettet ud fra, hvordan tingenes sammenspil opfatt…

Hvad er rød blok?

15/10/2020 09:34
Billede: Jumpstory

På det politiske kompas i dansk politik kan de mange partier oftest deles ind i to blokke - nemlig rød og blå blok. Den rødeblok i dansk politik består som regel af Socialdemokratiet, Enhedslisten,…