Politik og ideologi er ikke nødvendigvis det samme. Mens ideologi kan være mere fastsat i sin opfattelse af, hvad det ideelle samfund er - og hvordan man kommer frem til det, så er politik ofte mere flagrende. Også selvom politik udføres ud fra en ideologisk baggrund.
Hvis du skal svare på, hvad er politik og ideologi, så kan du sige, at politik er selve processen med at træffe beslutningerne, mens ideologi er det samfundssyn, som du træffer dine beslutninger ud fra.
Politik og ideologi - Med- og modspillere
Politik føres oftest på baggrund af en politisk ideologi. Det er dog sjældent, at de to er paralleller af hinanden. Beslutningsprocessen i et demokrati kræver nemlig, at man udover at overholde de gældende love også har et politisk flertal.
Mens ideologi ofte er mere sort/hvid i sin anskuelse af tingene, så er politik meget oftere en stor gråzone, da det som regel kræver kompromisser og indrømmelser at lave politik.
I Danmark er der den tommelfingerregel, at for at du kan lave politik, så skal du kunne tælle til 90. Forstået på den måde, at du skal have et flertal i Folketinget, hvilket kræver minimum 90 mandater.
Politik føres dog oftest ud fra en bestemt ideologi. Måske endda oftere end ud fra et praktisk aspekt i mange situationer.
Du kommer derfor aldrig uden om ideologi i politik, da stort set al politik er formet ud fra den enkeltes politiske ideologi. Det er også derfor, at du som borger i et land kan føle, at der er en politisk slingrekurs, da landets politik ændrer sig ud fra, hvem der har magten og deres politiske ideologier.
Tak til avXperten
Til sidst takker vi avXperten for deres støtte til dette indlæg. Find det bedste fra Ubiquiti, Apple AirPods, Denver og mange andre mærker i deres store udvalg af elektronik på deres webshop.