I Danmark har vi rigtig meget at takke demokratiet for. Vores samfund og værdier bygger i høj grad på vores demokrati, hvor befolkningen får lov at bestemme, hvem der skal regere landet, og dermed hvilken retning, som landet skal bevæge sig i. Nogle lande stemmer endda om stort set alle vigtigt beslutninger, hvorimod vi i Danmark stemmer på politikere, som vi betror den vigtige opgave, at varetage vælgernes interesse.
Hvem opfandt demokrati? Demokratiet blev opfundet af Athenerne i den græske bystat Athen. Her begyndte man at bruge en lidt forældet version af demorakti allerede 500 år f.kr, altså for over 2500 år siden. Dengang var det dog ikke alle, der kunne deltage i demokratiet, men derimod kun de såkaldte “frie mænd”. Dette var mænd, der var fyldt 20. Kvinder, slaver, børn og udlændinge kunne ikke deltage i demokratiet.
Det var altså grækerne, der opfandt demokratiet. Selvom deres form for demokrati ikke ligefrem var en form, der tilgodeså hele befolkningen, så var det stadig en enormt progressiv styreform for sin tid. Stort set alle andre riger havde kejsere, konger og lignende, der havde enevælde og bestemte på en måde, som man bedst kan beskrive som diktatorisk. Demokratiet har også lagt inspiration til mange af de store, græske filosoffer.