Hvornår Får Vi Demokrati I Danmark?

14/05/2021 10:30
Billede: Pixabay, Clker-Free-Vector-Images

Danmark får sin første Grundlov i 1849, hvilket som regel er første tegn på demokrati i et land. Dette er dog ikke tilfældet i Danmark, da det stadigvæk kun er de rigeste, der eksempelvis stadigvæk kan stemme. Det var daværende tidspunkt ca. 15 % af befolkningen. Kongen har på dette tidspunkt også stor magt stadigvæk. 

Det der kendetegner et demokrati er, at magten bliver fordelt mellem forskellige parter og at folket har noget at skulle have sagt.

Derfor er det første 'demokrati' slet ikke det, vi kender til i dag, da alle ikke har stemmeret. Man kan derfor tro, at der ikke går længe, før resten af Danmarks befolkning også får retten til at stemme. Der går dog mange årtier, inden det sker og først i 1915 får kvinder, fattige, kriminelle og andre lov til at kunne afgive deres stemme. 

I 1953 får vi det valgsystem, vi kender i dag.

Selve målet med at få demokratiet har været op og ned i hele verden i mange år. Det kan faktisk dateres helt tilbage til 507 f.v.t. i Athen. Deres form for demokrati har dog også visse begrænsninger, da kvinder, udlændinge og slaver ikke må deltage i diverse møder og afstemninger. Herunder er det også kun mænd med athensk baggrund, der må deltage i 40 årlige møder. 

Demokratiet i dag er meget anderledes, men selve metoden omkring afstemning og det at diskutere, minder meget om det, vi kender i dag.

Til slut vil sige stort tak til Perlen Odense, der har bidraget økonomisk til artiklen. Perlen Odense er kendt for at sælge f.eks: marguerit. Uden støtten fra Perlen Odense kunne denne hjemmeside ikke findes.

Flere indlæg

Hvad er csr politik?

02/03/2023 09:56
Billede: Pixabay, geralt

CSR er en forkortelse og står for Coperate Social Responsibility.

Det er en strategi eller politik mange virksomheder gør brug af for at vise, at de går ind for socialt ansvar. Det vil…

Hvem er ngo'erne?

08/02/2023 10:20
Billede: Pixabay, alexander-strachan

Ngo'er har du nok hørt om i nyhederne eller i forbindelse med nogle forskellige indsatser. Overordnet er det organisationer, der ikke er styret af en stat og gerne har miljø, mennesker eller velgør…

Hvad er politik?

31/05/2022 12:36
Billede: Pixabay, clareich

Politik er et begreb, der kan refererer til flere forskellige ting. 

Begrebet bruges nemlig om en reference til processen en gruppe vælger og gerne vil indføre til et område, samt de int…

Hvad betyder CSR?

09/03/2022 09:55
Billede: Pixabay, anncapictures

Forkortelsen CSR står for Corporate Social Responsibility og betyder helt overordnet en plan, hvor virksomheder fortæller om det sociale ansvar, de har eller i hvert fald støtter. 

Det…

hvad er et demokrati? Få svaret her

28/06/2021 13:22
Billede: Pexels.com

Har du gået og spekuleret over hvorfor politikerne nævner ordet demokrati så ofte i medierne? Men hvad er det egentligt og hvorfor har det så meget indflydelse på Danmark? I dette indlæg vil je…

Hvilke lande har ikke demokrati?

06/05/2021 20:46
Billede: Pixabay

Hvilke lande har ikke demokrati? Der er mange lande, der ikke har demokrati. Du kan se hvilke i næste afsnit. Generelt deler man styreformer ind i fire typer, nemlig fungerende demokrati, f…